Welkom bij Mijn OSO huis app.

Welkom bij Mijn OSO huis app.

Welkom bij Mijn OSO Huis App.

Wij zijn vanaf 3 mei 2019 online.

Hier vind je alle informatie over zelfstandige jongerenhuisvesting.

Wat moet ik allemaal weten, als ik op mijzelf ga wonen?

Welke professionals of instanties kunnen mij daarbij ondersteunen?

Wat zijn de huurregels?

Bij wie kan ik eventueel terecht buiten kantoortijden met al mijn vragen over huisvesting, zoals klusvragen?

Hoe kan ik met andere zelfstandig wonende jongeren in contact komen?

Dit zijn een paar vragen die aan ons als studenten werden gesteld door de ervaringsdeskundigen NourLaila, Mariska en Dasha die voor een bepaalde periode in onze klas aan de Hogeschool van Amsterdam-Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aanwezig waren.

We hebben als studieopdracht deze app ontwikkeld. Na diverse onderzoeken in de vorm van interviews met NourLaila, Mariska en Dasha, literatuur lezen, documentatie bekijken en een kort enquête onderzoek uitgevoerd onder jongeren tussen de 17-23 jaar over het onderwerp zelfstandige jongerenhuisvesting, kwamen wij tot de conclusie om een app te ontwikkelen.

Daar kom je op een snelle en simpele manier achter de gewenste informatie. Dat is wat de jongeren willen.

Voorbeeld bij de 1e vraag: ‘’Wat moet ik allemaal weten, als ik op mijzelf ga wonen?’’

Checklist/Tips van Mijn OSO Huis App team.

 1. Heb ik een vast inkomen om de huur maandelijks te kunnen betalen?
 2. Bij sommige woningcorporaties moet ik dubbele huur betalen. Kan ik dit financieel wel betalen? Of moet ik voor ik een woning accepteer van tevoren alvast geld sparen?
 3. Als je naar de woningcorporatie ga om jouw huurcontract te ondertekenen, neem ik dan een familielid, vriend(in), kennis of jouw begeleider mee? Het ondertekenen van een huurcontract kan ingewikkeld zijn, er kunnen zaken in staan waar jij nooit van hebt gehoord. Dan kan een vertrouwd persoon in de buurt best fijn zijn, om jou bij te staan en jou uitleg te geven.
 4. Ik moet weten, dat ik na het ondertekenen van een huurcontract naar de gemeente moet, om mij meteen in te schrijven op mijn nieuwe woonadres.
 5. Ik moet contact opnemen met een energieleverancier voor mijn gas en elektra.
 6. Mijn drinkwater en waterschapsbelasting moet ik betalen aan Waternet. Maandelijks of driemaandelijks.
 7. Gecombineerde aanslag (afvalstoffenverwerking van o.a. vuilniscontainers op straat betalen aan de gemeente Amsterdam). Dit bedrag moet ik aan de Gemeente Amsterdam maandelijks of jaarlijks betalen.
 8. Moet ik een inboedelverzekering (bij bijvoorbeeld inbraak in jouw woning, dan zijn jouw spullen verzekerd en krijg je jouw geld evt. terug van de verzekering, dat hangt af van hoe je verzekerd bent) en aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?
 9. Ik hoor de huurvoorwaarden goed door te nemen. Daar staat o.a. in dat je na 10:00 avonds geen geluidsoverlast mag bezorgen of een wietkwekerij in jouw woning mag hebben. Wij hebben als voorbeeld om in te zien, een link van Ymere Huurvoorwaarden in onze app bij tool Wegwijzer geplaatst.
 10. Kijk uit met het inschrijven van vrienden of anderen op jouw woonadres. Dat kan problemen geven met jouw uitkering, (gemeente)belastingen of andere instanties, want dit kan financieel nadelige gevolgen voor jou hebben, ook al zou de inschrijving maar tijdelijk zijn. Het kan voorkomen, dat jij de uitkering moet terugbetalen. Als je meer hierover wilt weten, neem je contact op met het gratis telefoonnummer van de gemeente Amsterdam 14020.
 11. Huurtoeslag (een aanvulling op jouw de sociale huurprijs) en Zorgtoeslag (een aanvulling op jouw zorgverzekering) aanvragen via de Belasting.nl.
 12. Spullen in huis kopen zoals wasmachine, oven, koelkast, magnetron maar ook een bankstel, vloerbekleding, gordijnen, lampen, verfpotten, tafel, stoelen, bed, matras, kasten en TV. Dit kan je ook allemaal via de kringloopwinkels aanschaffen als je een klein inkomen hebt.
 13. Houd een huishoudboekje bij, daar staan alle vaste lasten (maandelijkse betalingen), uitgaven, inkomsten en jouw boodschappengeld in vermeld, die jij wekelijks wilt uitgeven en geld opzij leggen voor onverwachte uitgaven. Bij hulp hiermee kan je contact opnemen met een professional, een budgetcoach.
 14. Neem contact op met professionals van diverse instanties, zoals een maatschappelijk werker, sociale raadsleden (voor juridische vragen of om bezwaren op te stellen), jongerenschuldhulpverlener of budgetcoach, bij hun kan je tijdens kantoortijden met al jouw specifieke vragen terecht.

Dit zijn een paar tips van ons maar we hebben zoveel mogelijk professionals in onze app geplaatst, waar mee je contact kan opnemen. Dus voel je vrij om gewoon contact met hun op te nemen. Zij staan klaar om jou te woord te staan bij al jouw vragen.

Dit zijn een paar tips waar je rekening mee kunt houden als je op jezelf gaat wonen.

We hebben als extra app tool een forum toegevoegd, zodat je ook de gehele dag, dus ook buiten kantoortijden in contact met anderen kan komen over specifieke huisvestingsvragen zoals klusvragen.

Voor het eerst op jezelf wonen is een spannend moment maar ook een moment waar je veel zelf moet regelen, maar als dat eenmaal geregeld is, dan kan je genieten van jouw paleisje.

We verheugen ons dat Mijn OSO Huis App jou hiermee op weg kan helpen.

Wij wensen jou veel app plezier.

 

Bedankt NourLaila, Mariska en Dasha voor jullie input.

 

Mijn OSO Huis App team.

Joan, Hicham en Aiman.

 

Geen reactie's

Geef een reactie